Σύνδεσμος Παραγωγών & Εμπόρων Λιπασμάτων    
Βούρβαχη 16 - 11743 - Αθήνα
+30 210 3224 872

Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Λιπασμάτων

Σήμερα, στις 13 Οκτωβρίου 2022, όλος ο κλάδος των λιπασμάτων γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Λιπασμάτων για τη συνεισφορά τους στη γεωργία και στην κάλυψη των διατροφικών αναγκών του παγκόσμιου πληθυσμού.

Τα λιπάσματα και η αγροδιατροφική αλυσίδα

Τα λιπάσματα αποτελούν σημαντικό κρίκο στην αγροδιατροφική αλυσίδα, καθώς συμβάλουν στην:

  • Επισιτιστική ασφάλεια

Το 50% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων οφείλεται στη χρήση λιπασμάτων, εξασφαλίζοντας την παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων σε επαρκείς ποσότητες.

  • Παραγωγή αγροτικών προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας

Τα λιπάσματα έχουν χαρακτηριστεί ως η τροφή της τροφής μας και αποτελούν το βασικό θεμέλιο αύξησης, ανάπτυξης και καρποφορίας των καλλιεργειών, προσφέροντας όλα εκείνα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για την επίτευξη μιας παραγωγής, με υψηλή ποιότητα και πλούσια σε θρεπτική αξία.

Τα λιπάσματα και κλιματική αλλαγή

Μέχρι το 2050 στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι, οι ημέρες με καύσωνα θα αυξηθούν κατά 15-20 ετησίως, η βροχόπτωση θα μειωθεί από 10% έως 30% και οι ημέρες υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς θα αυξηθούν από 15% έως και 70%. Βελτιώνοντας την ευρωστία των καλλιεργειών μέσω της θρέψης τα φυτά καθίστανται πιο ανθεκτικά σε αβιοτικές καταπονήσεις και καταστάσεις στρες.

Τα λιπάσματα και αειφορική γεωργία

Βασικοί στόχοι του κλάδου λιπασμάτων είναι η αύξηση της αποδοτικότητας της λίπανσης, η μείωση των απωλειών των θρεπτικών στοιχείων η προστασία των εδαφικών και υδατικών πόρων, η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του κλάδου, αλλά και η ταυτόχρονη ενίσχυση της αειφορίας της ελληνικής γεωργίας.

Τα λιπάσματα και οι πρόσφατες κρίσεις

Οι πρόσφατες κρίσεις αναδεικνύουν το σημαντικό ρόλο των λιπασμάτων στον αγροδιατροφικό τομέα.

Υγειονομική Κρίση – Η παγκόσμια ανάπτυξη το 2020 εκτιμάται ότι μειώθηκε κατά 4,4%, ενώ αυξήθηκε η ζήτηση αγροτικών προϊόντων.

Ενεργειακή Κρίση – 70-80% του κόστους παραγωγής αζωτούχων λιπασμάτων επηρεάζεται από το κόστος της ενέργειας.

Πόλεμος Ρωσίας- Ουκρανίας –Η Ρωσία κατατάσσεται ως μία από τις 10 ισχυρότερες χώρες στην εξαγωγή λιπασμάτων. Η Ρωσία και η Ουκρανία ασκούν έντονη επιρροή στο διεθνές εμπόριο αγροτικών προϊόντων κατέχοντας το 28% και το 18% των παγκόσμιων εξαγωγών σε σιτάρι και αραβόσιτο αντίστοιχα.

Ο κλάδος των λιπασμάτων στην Ελλάδα

Ο ΣΠΕΛ, ως ο Σύνδεσμος Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων, ιδρύθηκε το 1996 και σήμερα αριθμεί 67 Εταιρείες – Μέλη που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, διακίνηση και εμπορία λιπασμάτων και προϊόντων θρέψης στη χώρα μας. Οι Εταιρείες - Μέλη του ΣΠΕΛ διαχρονικά είναι αυτές οι εταιρείες που έχουν φέρει στην Ελληνική Αγορά καινοτόμες τεχνολογίες και πρωτοπόρα προϊόντα θρέψης και λιπάσματα, καθώς και ολοκληρωμένες λύσεις για την ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας και την αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων θρέψης φυτών.